Darten is een sport waar echte etiquetten voor zijn. Er worden bepaalde dingen van je verwacht als speler, teller of toeschouwer. Natuurlijk zijn er altijd mensen die zich hier niet aan houden, maar die mensen zijn gewoon onfatsoenlijk of slechte verliezers. Als je jezelf een beetje aan onderstaande etiquetten houdt zul je zien dat je veel meer waardering van je mede-darters zult vergaren.

Regel 1: Wees een sportman

Een darter schudt altijd aan het begin van de partij de hand met zijn tegenstander, en wenst hem succes. Maar ook na de wedstrijd geef je de tegenstander een hand, zeggende dat ie goed gespeeld heeft, of je nou hebt verloren of gewonnen.

Regel 2: Zorg dat je je tegenstander op geen enkele manier afleidt

Omdat er met darten veel van je concentratie wordt gevraagd is het belangrijk dat je door niks of niemand afgeleid wordt. Niet door je tegenstander maar ook zeker niet door het publiek. Hier even de punten op een rijtje:

praat nooit tegen de speler die moet gooien
ga niet staan te ‘oe-en’ en ‘aa-en’ na elke dart die je hebt gegooid
wacht tot je tegenstander alle 3 de darts heeft geworpen voordat je hem complimenteert met zn worp
Maak nooit plotselinge bewegingen als een speler aan het gooien is. Dit geldt voor zijn tegenstander en ook voor de teller. Het is vooral belangrijk dat de teller stil staat, die staat natuurlijk pal voor de speler wanneer ie gooit
het beste is nog als de tegenstander achter de speler staat als ie moet gooien
de toeschouwers moeten muisstil zijn op het moment dat er gegooid moet worden
niemand anders dan een teammaat of de teller mag de speler vertellen welke score er gegooid is
wat er door de speler is gegooid mag alleen aan de speler verteld worden als daar om wordt gevraagd
niemand behalve de teammaat, zelfs niet de teller, mag de speler vertellen wat ie met de volgende pijl moet gooien.

Regel 3: Eerst schrijven, dan pijlen uit het board halen

Om onenigheden te voorkomen is het belangrijk ervoor te zorgen dat pas als de score is opgeschreven, de pijlen uit het board worden getrokken.

Regel 4: Wees een goede verliezer

Waardeer wat andere spelers bereikt hebben. Als een andere speler van je wint, zorg dat je daar mee kunt leven. Houdt altijd in gedachten dat als jij iets goed hebt gegooid dat je er ook blij mee zou zijn, en wees dus ook blij voor je tegenstander. Dit toont dat je een goed sportman bent, maar het zorgt er ook voor dat je zelf ontspannen blijft. Je zult altijd beter gooien als je ontspannen blijft dan wanneer je je boos maakt of gespannen bent.

Een geslaagd familie- of bedrijfsfeest?

DC Stammi Darts & Events is specialist in het verzorgen van bedrijfs- of personeelsfeesten, maar ook voor (buurt-) verenigingen, vriendenclubs, etc, waarbij het programma uiteraard uit darten bestaat. Dergelijke toernooien organiseren wij uitsluitend in het weekeind (maximaal 1 per week) en vanaf 35 personen.